Digital Dannelse i Øjenhøjde – Foredrag og workshops

Lige nu fødes en generation af børn, som synes det er lige så almindeligt at deres forældre kigger ned i en skærm, som vi synes det var at nogen røg i bilerne i 80erne. Men er det mon lige så skadeligt?

Vi forældre var de første generationer til at gøre brug af internettet, men vores børn har på mange måder allerede overhalet os på nettet, på mobilen og på tabletten. Deres generationer betegnes som digitalt indfødte og bliver kaldt smart-generationen. 
Men hvordan ruster vi vores børn til den digitale fremtid, og forholder os til deres sociale adfærd på youtube, snapchat og instagram?

Foredrag

Med udgangspunkt i den seneste forskning på området, samarbejde med landets førende eksperter og flere års samarbejde med nogle af de største danske youtubere og influencers, giver jeg et indblik i den digitale virkelighed mange børn og unge dagligt opsøger og komme med gode råd til digital dannelse.

I foredraget gennemgår jeg også, hvordan vi som generationer bruger internettet på forskellige måder, hvilket har skabt en række generationskløfter, som kan gøre det svært for voksne og børn/unge at mødes i et fælles sprog. Jeg kommer med gode inputs til hvordan der kan bygges bro over kløfterne og præsentere en række cases på de problematikker vi møder på internettet i dag.

Foredraget afsluttes altid med mulighed for at stille spørgsmål og debattere emnet, og jeg sender tilhørende afsted med en masse inspiration til at fortsætte snakken i de små hjem.

Workshop

Sociale medier spiller en stor rolle i børn og unges liv, i en tid hvor Youtube, Snapchat, Instagram, Fortnite og andre onlinemødersteder fylder meget i hverdagen.

Med udgangspunkt i en række cases fra det virkelige liv, guider jeg eleverne igennem et forløb, hvor vi sammen snakker om og debattere de mange etiske dilemmaer de dagligt kan komme ud for på nettet.

Forløbet tilrettelægges i dialog med klasseklæreren, og skræddersyes til den enkelte klasses behov.

Med udgangspunkt i den seneste forskning på området fra landets førende eksperter og med flere års samarbejde med nogle af de største danske youtubere og influencers, giver jeg et indblik i den digitale virkelighed mange børn og unge dagligt opsøger og komme med gode råd til digital dannelse – og til hvordan i sammen kan lave et regelsæt for god klassetrivsel online.

Forløbet kan følges op med et foredrag for forældrene.

Ammebilledet anno 2011 er nok velkendte for mange. Men har det konsekvenser for barnet at moderens opmærksomhed er rettet mod skærmen?

”Mia holdte et oplysende og på samme tid underholdende foredrag, hvor hun som det mest naturligste tog udgangspunkt i vores virkelighed og de udfordringer og muligheder vi støder på i mødet med den digitale virkelighed. Med Mias oplæg blev vi klogere og fik grinet i fællesskab. Hun er en utrolig stærk formidler.”

Emilie Tranholm Larsen, kommunikationskonsulent, De grønne pigespejdere

Foredraget “Digital Dannelse i Øjenhøjde”bog workshopen “fra SoMe til SoWe” ved De grønne pige spejderes årsmøde 2019

“Stevns bibliotekerne havde Mia på besøg, som holdt et oplæg om digital dannelse. Mia er meget kompetent og virkelig god til at vurdere hvor vores niveau var og derefter god til at justere. Vi blev både klogere og inspireret og er nu klædt bedre på til at arbejde med digital dannelse.”

May-Britt Diechmann
Biblioteksleder

“I foråret 2018 holdt Københavns Biblioteker en række workshops med temaet Leg og lær med programmering for de 5-8 årige. I den forbindelse skulle vi bruge en oplægsholder, som kunne fortælle forældrene om børns digitale dannelse og her faldt valget på Mia Ben-Ami. Hun holdt en række oplæg i KBH og jeg var så heldig at overvære et af dem.

Det var et spændende oplæg, hvor man også lærte lidt om sin egen generation og hvorfor der er forskel på hvordan vi opfatter verden i forhold til vores alder. Noget, som kan være godt at have i baghovedet, når man skal snakke med sine børn om de digitale udfordringer.”

Kirsten Dam Pedersen
Bibliotekar på Københavns Biblioteker